2016. április 13., szerda 09:28

Bővült Kína exportja Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

A kínai export értéke 9 hónap csökkenés után jüanban és dollárban kifejezve is megugrott márciusban. Éves összehasonlításban jüanban számítva 18,7 százalékos volt az emelkedés, míg dollárban 11,5 százalékkal, 2015 februárja óta a legnagyobb mértékben bővült a kivitel - közölte a kínai vámhivatal szerdán.

A dollárban számolt import a várakozásokhoz képest kisebb mértékben, 7,6 százalékkal csökkent. A kereskedelemi többlet 29,86 milliárd dollár volt márciusban. Az idei első negyedévben az export jüanban 4,2 százalékkal, míg az import 8,2 százalékkal esett vissza. A többlet 8,5 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, elérte a 810,2 milliárd jüant (125,3 milliárd dollár).

Az Európai Unióba irányuló kivitel az év első három hónapjában 1,4 százalékkal mérséklődött éves bázison. Ugyanebben az időszakban az Egyesült Államokba 3,4 százalékkal, míg a Délkelet-ázsiai Nemezetek Szövetségének (ASEAN) tagországaiba 8,5 százalékos volt a visszaesés. Szakértők egyelőre nem kívánnak messzemenő következtetéseket levonni a kínai export márciusi - részben szezonális eredetű - meglódulásából. Liu Hszüe-cse a Bank of Communications közgazdásza szerint a számok ugyan az új megrendelések szerény emelkedéséről tanúskodnak, mivel azonban a globális gazdasági növekedés lassú, úgy vélte: nincs ok túlzott optimizmusra.

Megjegyezte, az importra jó hatással van a nyersanyagárak stabilizálódása, de a hazai kereslet továbbra is gyenge, éves szintű pozitív emelkedésre szerinte nem lehet számítani.

http://tradebeat.hu/